Wat wil jij later worden?

Al op de middelbare school word je geacht om na te denken wat je later in je leven wil doen. Als je zo jong bent, is dat heel moeilijk om te bedenken. Je bent eigenlijk nog maar net alle vakken op de middelbare school aan het ontdekken en hebt geen idee welke beroepen hierbij passen. Dat je met scheikunde later in het laboratorium kan werken spreekt voor zich. Maar dat je met een scheikunde studie ook bij een leuk bedrijf zoals Heineken zou kunnen gaan werken, dat vertelt niemand je! Heel lastig dus om op zo’n jonge leeftijd al te bedenken wat je wil studeren en later wil worden. Gelukkig heb ik hier voor jullie een aantal tips die je hierbij op weg kunnen helpen.

Heel veel kletsen

Allereerst is het heel belangrijk dat je met veel mensen om je heen het gesprek aangaat. En dan bedoel ik niet je vrienden, want die hebben natuurlijk nog geen beroep, maar bijvoorbeeld vrienden van je ouders, collega’s, opa’s en oma’s, enzovoort. Deze mensen hebben een baan of een baan gehad en kunnen je veel vertellen over hun beroep en verschillende soortgelijke beroepen die er bestaan. Je moet ook vooral niet bang zijn om dingen aan ze te vragen. Wil je bijvoorbeeld weten of het werken op een laboratorium niet soms heel saai is? Vraag dat dan gewoon! Alleen zo kom je erachter welke (verhalen over) beroepen je aantrekken en welke niet.

Bedenk wat jou gelukkig maakt

Daarnaast is het een goed idee om te bedenken wat je gelukkig maakt. Denk goed na als je ergens blij van wordt en schrijf dit bijvoorbeeld op. Word je bijvoorbeeld heel erg gelukkig van buitenlucht en heb je liever een simpele dan een hele ingewikkelde baan? Dan kan je misschien wel verkeersregelaar worden! Maar hou je op school altijd van hele ingewikkelde wiskundige sommen? Dan moet je daar misschien iets mee gaan doen. Ook kan je als je het nieuws kijkt bedenken welke nieuwtjes jij interessant vindt. Ben jij bijvoorbeeld heel geïnteresseerd in nieuws over grote spannende rechtszaken? Misschien is een studie Rechten dan wel iets voor jou.

Praktijkervaring

Tot slot is praktijkervaring niet alleen belangrijk voor je CV, maar ook om erachter te komen wat je leuk vindt. Ook al zit een stage niet in jouw school-/studieprogramma, kan het toch een goed idee zijn om een stage te lopen. Probeer dit dan ook niet te zien als een baantje waar je niet voor betaalt krijgt, maar gewoon als een investering in de toekomst. Het zou namelijk zonde zijn als je straks een aantal jaren een baan hebt die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Volg dus deze (en bovenstaande) tips en dan is de kans in ieder geval klein dat dit gebeurt. Succes!