Wat komt er op je af bij de koop van een eerste huis

Er komt een tijd in iedereens leven dat je begint te denken aan settelen. Meestal een aantal jaar na je studie en het begin van je carrière zul je gaan denken aan samenwonen en het beginnen van een gezin. En hier komt natuurlijk ook de aanschaf van een eigen huis bij kijken. Nu is de aanschaf van een eigen huis natuurlijk een gigantische verantwoordelijkheid en investering waar veel bij komt kijken. Je zult heel veel belangrijke beslissingen moeten maken, zowel over dingen zoals de financiering en dingen zoals de inrichting. Je zult daarom tijdens de periode van aanschaf tot verhuizen heel veel dingen op je af zien komen. Om hierbij te helpen bespreken we in dit artikel wat er allemaal op je afkomt bij de aanschaf van een nieuw huis.

Financiering

Wanneer je een huis gaat kopen is natuurlijk de eerste vraag waar je wilt wonen, hoe groot het huis zal zijn en bovenal of je het kunt betalen. De financiering van je huis is een van de grootste verantwoordelijkheden die je aan kunt gaan. Je zult daarom eerst moeten nagaan tot in hoeverre je het huis dat je op oog hebt kan betalen. Wat is je inkomen en hoeveel geld heb je al opgespaard. Kun je de woning maandelijks betalen? Hoeveel geld heb je opgespaard.

 

Een aanbod doen

Wanneer je weet hoeveel je in het huis kunt investeren dan zal het ook duidelijk worden waar je een huis kunt uitzoeken. Ga dus op huizenjacht in de buurt en plaats waar je weet dat je de huizen kunt betalen. Wanneer je een huis hebt gevonden is het belangrijk dat je deze grondig inspecteert en ook laat inspecteren. Op deze manier weet je precies hoe de staat van het huis is en zul je geen onverwachte kosten hebben aan bijvoorbeeld waterleidingen of isolatie. Als je verliefd bent geworden op een bepaald huis en weet dat het een goede investering zal zijn kun je een aanbod doen. Ga ervanuit dat momenteel in de stijgende huizenmarkt vaak boven de vraagprijs zal worden geboden. Heb wat spelingsruimte maar ga niet hoger dan wat je je kunt veroorloven.

Inrichting

Nadat je een huis hebt gekocht is het natuurlijk tijd voor de inrichting en de verhuizing. Je zult natuurlijk denken aan de inrichting van de huiskamer en de slaapkamer maar denk ook aan de keuken en de badkamer. Vooral hier wil me misschien investeren in een schone en nieuwe inrichting. Voorbeelden zijn een complete douchecabine, het toilet en het aanrecht en fornuis.