Speed Pedelec: het nieuwe forensen

Een half jaar geleden reed ik met de tram van de ene stad naar de andere. Tussen vele mensen wurmde ik me in de spits het voertuig in en een half uur later het voertuig weer uit. Het was zo druk dat ik vaak moest staan en van even rustig een krantje lezen of koffie drinken onderweg was al helemaal geen sprake. Eigenlijk was de rit naar mijn werk een hel geworden, maar ja, je moet erheen dus je ondergaat het elke dag weer. Tot de Coronacrisis zich aandiende en ik besefte dat ik niet langer meer in die overvolle trams kon stappen. Natuurlijk, die trams waren opeens een stuk minder vol, maar ik voelde me nu echt niet prettig meer tussen al die mensen en ik greep de kans om mijn leven als forens drastisch om te gooien. De vraag was alleen nog even hoe. Het was nog best een eind van mijn huis naar mijn werk. Op een gewone fiets nog minstens een uur, voor de wind. Twee uur per dag reizen werd me toch wel een beetje te gek. Toen ontdekte ik de Speed Pedelec.

Speed Pedelec: wat is het?

Een Speed Pedelec lijkt op een elektrische fiets, maar is dat eigenlijk niet. Wettelijk gezien valt hij onder de snorfietsen. Daar waar een elektrische fiets met ondersteuning 25 kilometer per uur kan bereiken, bereikt een Speed Pedelec 45 kilometer per uur. Je begrijpt, dat scheelt een slok op een borrel en kan je reistijd flink bekorten. Zeker als je, net als ik, een deel van de reis door vlakke polder zonder stoplichten kan maken. Maar als je een Speed Pedelec koopt, moet je wel rekening houden met een aantal andere zaken dan wanneer je een fiets aanschaft. Zo moet de Speed Pedelec voorzien zijn van een kenteken en de fiets wordt op je naam gezet bij het RDW. Je moet een bromfietsrijbewijs hebben en  ouder zijn dan zestien jaar om op de Speed Pedelec te rijden. Daarnaast moet je een verplichte WA verzekering afsluiten.

De forens op de fiets

Ik liet me door dit alles niet afschrikken en inmiddels forens ik al maanden op mijn Speed Pedelec van en naar mijn werk. Ik vind het heerlijk, zelfs met slecht weer. Een goed regenpak doet wonderen tenslotte. Het op deze manier forensen geeft me een gevoel van vrijheid en ik merk dat ik uitgerust thuis kom. Ik beweeg veel meer en voel me dus ook veel beter. Dus twijfel jij nog: ik kan je een Speed Pedelec van harte aanraden.