Scriptie schrijven, hoe begin ik?

Vorige jaar juni leverde ik mijn scriptie in, dit was een mooi moment voor mij. Ik sloot na vier jaar studeren dan eindelijk mijn opleiding af. Ze zeggen dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat vond ik wel bij het schrijven van mijn scriptie. Vooral het begin was voor mij wat lastig. Ik wil graag met jullie een aantal tips delen die mij hebben geholpen bij het begin. Desondanks moet iedereen zijn eigen weg vinden hopelijk kunnen mijn tips daarbij helpen.

 

De voorbereiding

Mijn grootste probleem in het begin was het kiezen van een onderwerp. Er zijn meerdere onderwerpen die mij interesseren en daardoor interessant lijken te onderzoeken. Ik begon met mij goed in te lezen; welke onderwerpen spelen er binnen mijn vakgebied en welke onderzoeken zijn er al gedaan? Hierdoor kon ik een aantal onderwerpen kiezen die mij interessant genoeg leken te onderzoeken. Dit is erg belangrijk omdat je een lange periode bezig moet zijn met dit onderwerp. Om een concreet onderwerp te bedenken koos ik ervoor om een mindmap te gaan maken. Dit vond ik een leuke en nuttige manier om mijn onderwerp te kaderen.

 

Mindmap maken

Als ik een mindmap maak dan doe ik dat in zeven stappen:

  1. Ik start altijd met een centraal woord. Bij mij was dit bijvoorbeeld “ouderen”.
  2. Maak vervolgens takken en subtakken. Je schrijft begrippen die met jou centrale begrip te maken hebben uit. Denk aan een boom die begint met een dikke tak en verspringt in kleinere takjes, die vervolgens nog kleinere takjes hebben.
  3. Gebruik maximaal één sleutelwoord per tak.
  4. Maak een mindmap van globaal naar specifiek.
  5. Werk in richting van de klok.
  6. Gebruik verschillende kleuren
  7. Maak tekeningen

Het schrijven

Aan de hand van mijn mindmap had kon ik een duidelijke onderzoeksvraag opstellen. Maar voor dat het schrijven echt kon beginnen maakte ik een tijdsplanning. Bijvoorbeeld wanneer wilde ik bepaalde hoofdstukken afhebben en hoeveel tijd heb ik ervoor. Maar ook heb ik gekeken naar wie kan mij tijdens deze periode helpen. Denk hierbij aan docenten, ouders en vrienden. Daar komt nog bij er zijn ook verschillende bedrijven die je kunnen helpen met bijvoorbeeld een spelling check, APA-richtlijnen opstellen maar ook het nakijken van Engels. Mijn scriptie moest in het Engels geschreven worden dus was het handig dat ik iemand vond die dit professioneel keek. Toen ik al deze zaken op orde had kon ik eindelijk beginnen met schrijven. Hoe het schrijven ging vertel ik jullie in mijn volgende blog.