Hoe gaan we de natuur redden?

Als je even een snelle blik op de toekomst werpt zijn er verschillende dingen waar je aan kunt denken. Er zijn dingen die in de toekomst waarschijnlijk beter worden, maar ook dingen waar we ons zorgen om kunnen maken. Een goed voorbeeld hiervan is de natuur en/of het milieu. We weten dat het heel slecht gaat met het milieu en dat de natuur hieronder lijdt. Ook weten we dat wij hier in de toekomst ook onder zouden kunnen gaan lijden. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om milieubewuster te zijn in het leven. Of dit de natuur gaat redden, weten we natuurlijk niet. Maar laten we er alles aan doen om dit te proberen…

Veel te veel plastic

Allereerst is er veel te veel plastic op deze aardbol. We blijven maar plastic producten, flesjes en tasjes kopen zonder hier al te veel bij na te denken. Gelukkig lijkt er steeds meer bewustzijn te komen bij sommige mensen. En ook de bedrijven proberen het gebruik van plastic te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan de invoering van het betalen voor plastic tasjes. Vroeger kreeg je nog gratis een plastic tasje mee als je kleding kocht, nu alleen als je ervoor betaald. Maar het zou natuurlijk nog beter kunnen. Er bestaan winkels die al alleen maar papieren tasjes hebben, maar waarom doen niet alle winkels dit? En waarom zijn er nog steeds restaurants die met plastic rietjes werken? Je kunt in ieder geval beginnen bij jezelf en een poging doen om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken en verbruiken!

Weet wat je koopt

Daarnaast is het belangrijk dat je geïnformeerd bent over wat je koopt. Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om milieubewuste kleding en producten te kopen, omdat deze vaker ook duurder zijn. Maar het is in ieder geval al goed om te zorgen dat je weet hoe milieubewust de bedrijven zijn waar jij je producten koopt. Ook kan je met kleinere aankopen wel vaak bijdragen, deze zijn niet veel duurder zoals duurzame kleding. Je hebt bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers, bamboe tandenborstels en milieuvriendelijk zakjes voor je fruit en groenten (i.p.v. de plastic zakjes in de supermarkt). Op deze manier kan je bijdragen zonder dat je gelijk blut bent!

Je vervoersmiddel

Tot slot is het belangrijk dat er niet te veel uitlaatgassen de lucht in gaan. Dit hebben wij compleet zelf in de hand. Je kan namelijk ervoor zorgen dat je minder gebruik maakt van het vliegtuig, de auto en een scooter. Ikzelf ga bijvoorbeeld overal heen op mijn omafiets. Het is een geweldig ding! En daarnaast is het ook nog eens veel gezonder om te gaan fietsen. Ik krijg zo zeker mijn halfuur beweging per dag, en zelfs nog meer. Ook als je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat kan je er een keer voor kiezen om niet een stedentrip met het vliegtuig te doen. Vaak is een weekend naar een welness center in Nederland of een tripje naar een stad met de trein net zo leuk!