Een verreiker, onmisbaar op de bouwplaats

De mensen die werken in de bouwsector zijn er ongetwijfeld mee bekend, een verreiker. Een verreiker wordt door velen ook wel gezien als onmisbaar op de bouwplaats. Toch wordt de machine ook gebruikt in veel andere verschillende sectoren. De machine is misschien zelfs wel één van de meest multifunctionele machines die je op dit moment kunt gebruiken. Als bouwondernemer is een verreiker kopen dus ook zeker geen overbodig luxe. Voor verschillende klussen kun je één en dezelfde machine gebruiken en of het nou gaat om agrarische, industriële of infrastructuur bouw doeleinden. De verreiker is de multifunctionele machine waar jij naar op zoek bent! Benieuwd naar de toepasbaarheid van een verreiker in jouw vakgebied of op zoek naar iets meer informatie over het werktuig? Lees dan dit informatieve blog over de verreiker. 

De verreiker gedefinieerd

Een verreiker kan gedefinieerd worden als een werktuig dat voornamelijk gebouwd is om zware lasten en objecten op te tillen en te verplaatsen naar een andere plek. De vergelijking met een vorkheftruck kan misschien wel als het meest passend worden benoemd. Al doe je met deze vergelijking de verreiker wel een beetje te kort. Het multi-inzetbare werktuig is namelijk zo gebouwd dat deze alle mogelijke weer- en omgevingsomstandigheden aan kan. Minder begane wegen en ruw terrein, vaak terug te vinden op bouwplaatsen, zijn voor de machine geen enkel probleem. De verreiker is naast zijn robuuste karakter ook nog eens enorm precies. Door de telescooparm kan de machine op grote hoogte en met uiterste precies objecten optillen en verplaatsen. Ook hier valt de vergelijking met een vorkheftruck in het niets. Een vorkheftruck heeft een bepaalde hoogte waarop spullen verplaatst kunnen worden. Een verreiker gaat hier ver overheen, hoogtes van 20 meter of zelfs hoger zijn voor de machine geen enkel probleem.

Niet over één kam te scheren

Een verreiker is voornamelijk bedoeld om zware objecten op te tillen en te verplaatsen. Toch moet de machine niet over één kam geschoren worden. Er zijn namelijk verschillende types en verschillende soorten van het multi-inzetbare werktuig. Het belangrijkste verschil tussen al deze verschillende types en soorten zit hem in de toepassing van de hefarm. De telescooparm is de meest voorkomende, maar er bestaan ook starre en roterende hefarmen en ook een roterende hefarm komt vrij vaak voor. Door al deze verschillende hefarmen is iedere verreiker ook weer geschikt voor verschillende klussen. Het gaat vaak om hoe hoog, laag, dichtbij of ver weg objecten verplaatst moeten worden. Per specifieke klus moet de keuze voor een hefarm gemaakt worden.