Dit komt er op je af als je een appartement koopt
In ons leven zijn er diverse fasen die we meemaken. Dan heb ik het niet alleen over de transitie van kind-zijn naar volwassene. Er zijn ook zaken die simpelweg op je af komen. Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je een huis of een appartement koopt. In eerste instantie lijkt het allemaal niet zo moeilijk, maar stiekem komt er veel meer bij kijken. Wat komt er allemaal op je af wanneer je op dit punt in jouw leven komt? Waar moet je rekening mee houden? Ik behandel het allemaal in de blog van vandaag!
Hypotheek regelen
Ten eerste moet je de hypotheek gaan regelen. Dat klinkt relatief eenvoudig. Ik had van tevoren echter geen idee wat er dan allemaal op je af komt. Zo moet je allerlei documenten aanleveren. Deze informatie vormt namelijk de basis voor jouw aanvraag. Daar komt nog eens bij dat je alles wel perfect moet invullen. Bij de kleinste fout kun je een afkeuring krijgen – en dat wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen! Vervolgens moet je wel zorgen dat alle documenten ‘recent’ genoeg zijn. Gaat er wat tijd overheen? Dan bestaat de kans dat je sommige documenten moet updaten. Denk bijvoorbeeld aan jouw salarisstrook die je meegeeft. Die mag niet ouder zijn dan zes maanden.
Persoonlijk vond ik dit allemaal veel om te behappen. Daarom heb ik uiteindelijk een hypotheekadviseur ingeschakeld. De technische termen gingen meer dan eens aan mij voorbij. Ik kreeg steeds minder het gevoel of het wel goed zou komen. De oplossing? Op tijd aan de bel trekken en een expert inschakelen.
Verborgen gebreken
Het tweede dat op je af kan komen wanneer je een appartement koopt? De verborgen gebreken. Ongeacht hoe nieuw of oud het pand is, er zijn altijd dingen die je gaandeweg tegenkomt. Zo kwam ik tijdens het klussen tot de ontdekking dat de gasleiding verrot was. Die moest direct vervangen worden, anders werd het gevaarlijk. Uiteraard is het wel zo dat je met een oud gebouw meer verborgen gebreken tegenkomt dan met een nieuwbouwproject. Hoe dan ook: ik raad je aan altijd een bouwkundig rapport op te laten stellen!
Aanvullende zaken
Ten slotte zijn er nog aanvullende zaken waar je niet direct aan hebt gedacht. Denk bijvoorbeeld aan de elektriciteit, het water en dat soort ‘gewone’ zaken. Wanneer je een appartement koopt, dan ben je automatisch ook lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Woon je in Amsterdam in een appartementencomplex? Dan ben je samen met de VvE Amsterdam verantwoordelijk voor het beheer. Persoonlijk wilde ik mijn vingers daar niet aan branden. Ik heb weliswaar goed nagevraagd hoe het eraan toe gaat binnen onze VvE. Gewoon om zeker te weten dat ik niet onverhoopt regels verbreek. Wat bleek? Ze hadden een externe VvE Beheerder Amsterdam ingeschakeld. Hij regelt het grootste deel. Vervolgens vervult het bestuur van de VvE een controlefunctie. Hierdoor is alles behoorlijk goed geregeld.
Wat ik hiermee vooral duidelijk wil maken: controleer goed of er nog van dit soort zaken spelen die je moet regelen of waarvan je op de hoogte moet zijn. Anders komt dat ook nog eens op je af. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen.