De grote winterschoonmaak

We kennen allemaal wel de grote voorjaarsschoonmaak maar je kan natuurlijk ook een grote najaarsschoonmaak houden. Ieder jaar als het kouder wordt buiten dan haal ik mijn zomerkleren uit de kast en vervang ik die voor al mijn winterkleren. Iedere keer als ik dit doe merk ik dat ik de smaak te pakken krijg en meteen mijn hele huis ook van onder naar boven schoonmaak. Wat ik allemaal doe tijdens deze schoonmaak?

 

Goed luchten

Ik heb eigenlijk nooit geweten dat de koude lucht goed is om je spullen eens goed te laten luchten. Ik kreeg deze tip nota bene van mijn oma dus een echte oma-weet-raad, hoe leuk is dat! Natuurlijk kan je niet de hele inboedel buiten zetten, zeker niet alles ineen keer. Maar als je de schoonmaak kamer voor kamer doet dan doe je het in delen. Om nou je bankstel naar buiten te slepen is een beetje overdreven maar bijvoorbeeld mijn gordijnen hang ik in deze periode zeker wel een dag buiten. Mijn oma vertelde mij dat als het gaat vriezen dat het dan heel goed is om je beddengoed buiten te hangen. Als het mogelijk is onder een zijltje ook je matras een dagje in de vrieskoud te zetten. Want het blijkt dat huisstofmijt niet tegen de koud kan maar ook mijn grootste nachtmerrie is bedwantsen kunnen niet tegen deze koud! Hang ook je jassen even een dagje in de vrieskoud en ze ruiken weer heerlijk fris. Het is sowieso goed het hele jaar door je huis goed te luchten maar zorg als je aan het schoonmaken bent dat je de ramen lekker open zet.

 

De badkamer en keuken

Ons kantoor wordt iedere dag schoongemaakt door het schoonmaakbedrijf Nieuwegein. Laatst vertelde ik één van de schoonmakers dat ik het weekend de grote winterschoonmaak ging doen. Ze vertelde mij goed de keuken en badkamer schoon te maken omdat die plekken in huis vochtig zijn en in de winter kan die vocht voor schimmel zorgen. Ook is het in de winter een stuk vochtiger in huis dus zorg dat je met de juiste materialen je badkamer en keuken extra goed reinigt. Na deze grote schoonmaak zowel in de zomer als in de winter ben ik helemaal te vrede en kan ik met frisse moed aan het nieuwe seizoen beginnen. Natuurlijk houd ik het goed bij zodat iedere grote schoonmaak niet te zwaar wordt. Dus na dit weekend zit ik er weer heerlijk bij!